FOREDRAG MED PROFESSOR NINA SMITH OM 'OVERSKUDSKVINDER'


Nina Smith holder foredrag om bogen 'Overskudskvinder' og om, hvordan vi kan fremtidssikre velfærdssamfundet af hensyn til børn, syge og ældre og samtidig sikre kvinders økonomiske uafhængighed og ligestilling.

Professor Nina Smith er en af Danmarks mest anerkendte økonomer og har gennem sin karriere markeret sig som en dedikeret stemme for ligestilling. Hun har i mere end 40 år arbejdet utrætteligt for at sætte kønsdimensioner på dagsordenen, både i forskningen, i den offentlige debat og i politik. Hun holder mange foredrag i hele landet, og nogle af disse er åbne for alle interesserede.

DSS OG DJØF

Oplæg om "Overskudskvinder" ved Nina Smith, 22. april 2025, kl. 16-19, Aahus


Hvordan skaber vi en sund og tryg økonomisk fremtid – for os selv, vores familier og vores velfærdssamfund?


Økonomiprofessor Nina Smith har tidligere kaldt kvinder en “underskudsforretning” med et glimt i øjet – men nu viser hun, hvordan kvinder kan blive en overskudsforretning, både for sig selv og for staten.


Med udgangspunkt i sin forskning, tal og analyser dykker hun ned i, hvordan vi kan bryde fri af kønsroller og samfundsskabte forventninger, der stadig præger vores arbejdsmarked og familieliv.


Hvordan undgår vi deltidsfælden? Hvordan sikrer vi et økonomisk overskud – både personligt og samfundsmæssigt? Og hvordan kan vi fremtidssikre velfærdssamfundet uden at gå på kompromis med ligestilling og livskvalitet?


Med sit skarpe økonomiske blik afliver Nina Smith myter, bryder tabuer og stiller de nødvendige spørgsmål, der kan bane vejen for en mere retfærdig og bæredygtig økonomi.


16:00: Dørene åbner
16:15: Velkomst ved DSS og Djøf
16:30: Oplæg ved Nina Smith
17:10: Pause
17:25: Anden halvdel af oplæg + Q&A
18:00: Aftensmad
19:00: Tak for i dag


Tilmelding er gratis >>

FOLKEUNIVERSITETET

Overskudskvinder, foredrag den 3. november 2025 i Aarhus og den 12. november 2025 i Emdrup. Begge dage kl. 17.15-19.00


Økonomiprofessor Nina Smith har med et glimt i øjet kaldt kvinder for en ”underskudsforretning”. Denne aften vil hun fortælle om, hvordan kvinder kan blive en overskudsforretning – både for sig selv og for staten.


Gennem sin forskning, tal og analyser dykker hun ned i, hvordan kvinder kan opnå en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv. Og hvordan vi kan bryde fri af de kønsroller og samfundsskabte forventninger, der stadig hæmmer os og stresser os.


I løbet af aftenen afliver vi myter, bryder tabuer og stiller de nødvendige spørgsmål: Hvordan undgår vi at blive fanget i deltidsfælden? Hvordan kan vi fremtidssikre velfærdssamfundet? Hvordan kan vi sikre, at vi får det økonomiske overskud, vi fortjener? Og hvordan kan vi undgå at føle, at vi skal kæmpe en daglig kamp mod uret blot for at overleve?


Forelæsningen er baseret på bogen ’Overskudskvinder – Økonomernes vej til det frie og lige liv’ (Lindhardt og Ringhof, 2025). Tilmelding endnu ikke mulig.

Nina Smith er professor ved Aarhus Universiet og Danmarks første kvindelige vismand i Det Økonomiske Råd (1995-1998).


Født:


17. oktober 1955 i Ølsted, Nr. Broby Sogn, Danmark.


Uddannelse:


Cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1981.


Akademisk karriere:


  • Adjunkt og senere lektor ved Handelshøjskole Syd (1982-1986).

  • Lektor ved Aarhus Universitet (1986-1993).

  • Professor i nationaløkonomi ved Handelshøjskolen i Århus (1993-2007).

  • Prorektor ved Aarhus Universitet (2007-2009).

  • Professor i økonomi ved Aarhus Universitet siden 2009.

Forskning:


Arbejdsmarkedsøkonomi, uddannelsesøkonomi og kvinder i topledelse.


Positioner:


  • Danmarks første kvindelige vismand i Det Økonomiske Råd (1995-1998).

  • Formand for Det Frie Forskningsråd.

  • Medlem af Socialkommissionen, Forskningskommissionen, Velfærdskommissionen og Globaliseringsrådet.

  • Formand for Reformkommissionen og Dagpengekommissionen.

Bestyrelsesposter i bl.a. Nykredit, Forenet Kredit, PFA, Carlsberg og NIRAS. Formand for bestyrelserne i VIVE og VisitAarhus.


Personligt:


Gift med Valdemar Smith siden 1978; parret har fire børn.